Begrippenlijst

Afkoppelen

Afkoppelen houdt in dat verhard oppervlak (zoals verharding en daken) niet meer is aangesloten op de riolering, maar loost op het oppervlaktewater of in de bodem. Hiermee voorkomen we dat relatief schoon regenwater onnodig naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie gaat (Bron: Hoogheemraadschap van Rijnland).

Basisrioleringsplan

Een plan waarin op gedetailleerde wijze wordt aangegeven hoe de inzameling en afvoer van afvalwater en neerslag binnen een gebeid dient te gebeuren.

Biodiversiteit

De graad van verscheidenheid aan levensvormen (bijvoorbeeld soorten planten en dieren).

BRP

Basisrioleringsplan: een plan waarin op gedetailleerde wijze wordt aangegeven hoe de inzameling en afvoer van afvalwater en neerslag binnen een gebeid dient te gebeuren.

Circulaire economie

Een economisch systeem met gesloten (grondstof)kringlopen.

CO2-emissiereductie

Verminderen van vrijkomend CO2.

Doelmatig

Een (voorgenomen) handelwijze is doelmatig of efficiënt als de betreffende inspanningen en uitgaven daadwerkelijk bijdragen aan de realisatie van het beoogde doel en de kosten in verhouding staan tot de opbrengsten.

Drinkwater-voorziening

Alle activiteiten die ondernomen worden om landbouw, industrie en huishouden te voorzien van drinkwater.

Drukriool

Drukriolering is een systeem voor transport van vervuild huishoudelijk afvalwater met een enkele drukleiding of een netwerk van drukleidingen. Het punt van lozen is het punt waar het totale debiet van het drukrioleringssysteem terugkeert naar atmosferische druk.

Energietransitie

Het proces om van fossiele energie (zoals olie) naar duurzame energie (zoals zonne-energie, windenergie) te gaan.

Geïnfiltreerd

In de grond gebracht

Gemaal

Een rioolgemaal pompt afvalwater van het ene naar het andere deel van het rioolstelsel.

Gemengde riolering

Een type riolering waarbij zowel stedelijk afvalwater als (schoon) hemelwater via dezelfde buis vervoerd wordt. Een alternatief hiervoor is gescheiden riolering, hierbij worden afvalwater en hemelwater apart afgevoerd.

Grondwaterfluctuatie-zone

Een zone rondom het Veluwemassief, aan de oostzijde van de stuwwal van Nijmegen en een zone langs de Randmeren die extra gevoelig is voor grondwateroverlast.

Hitte-eilanden

Hitte-eilanden zijn kleine of grotere plekken, meestal in steden, waar de temperaturen – als het elders al heet is – nog hoger zijn (Bron: hitte-eilanden.nl).

Hittestress

Aandoening bij mensen en dieren die wordt veroorzaakt door hitte en lichamelijke klachten tot gevolg heeft, zoals uitdroging.

Infiltratie-voorzieningen

Systemen waarmee infiltratie van water in de grond vergemakkelijkt wordt.

Klimaatadaptatie

Het proces van aanpassen aan het veranderende klimaat, in dit geval gaat het om aanpassingen in de fysieke leefomgeving.

Klimaatbestendig

Een klimaatbestendige inrichting is voorbereid op het veranderende klimaat. Bijvoorbeeld op hevige neerslag of extreme hitte en droogte.

Klimaatverandering

Het proces van opwarming van de aarde.

KNMI

Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Meekoppelkansen

Wanneer de ene partij werk uitvoert in een bepaald gebied, is het relatief goedkoop om een ander knelpunt in dat gebied direct mee te nemen. Voorbeeld: Een straat moet opgebroken worden vanwege rioolvervanging. Het is dan relatief goedkoop om niet de oude bestrating terug te leggen, maar de straat meteen klimaatbestendig te maken. Het werk voor het eruit halen en erin leggen van de straat moet immers sowieso gebeuren.

Ontwateringsdiepte

Het hoogteverschil tussen het maaiveld en de grondwaterstand.

Optimalisatie Afvalwater Systeem

Een integrale analyse van de afvalwaterketen gericht op het genereren van voorstellen om de afvalwaterketen te optimaliseren.

Overstorten

Nooduitlaten in het rioolstelsel, waardoor bij hevige regenval en capaciteitstekort om rioolwater te bergen, rioolwater rechtstreeks op oppervlaktewater wordt geloosd.

Rioolgemaal

Een rioolgemaal pompt afvalwater van het ene naar het andere deel van het rioolstelsel.

Rioolstelsel

Het geheel aan buizen, pompen en putten dat is aangelegd om stedelijk afvalwater in te zamelen en te transporteren.

Risicodialogen

Een serie gesprekken met belanghebbenden over de effecten van klimaatverandering waarin belangen, risico's, prioriteiten en ambities worden afgestemd.

Risicogestuurd beheer

Op basis van beschikbare gegevens en data wordt het risiconiveau van onderdelen van riolering ingeschat. Die inschatting wordt gebruikt voor prioritering van (onderhouds)werkzaamheden.

Stedelijk afvalwater

Een mengsel van huishoudelijk afvalwater met bedrijfsafvalwater, afvloeiend hemelwater, grondwater of ander afvalwater dat vrijkomt in een woonkern (Bron: Rijkswaterstaat)

Transportleidingen

Leidingen die gebruikt worden om grote afstanden afvalwater te vervoeren.

Transportriool

Een hoofdriool bedoelt voor de afvoer tussen gebieden of naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie.

Waterstructuurplan

Een plan waarin voor een gebied is weergegeven op welke wijze het water wordt opgevangen en waar het naar toe wordt geleid.

Watersysteem

Het geheel van oppervlaktewater, grondwater en de daarmee samenhangende waterbodems, oevers en kunstwerken alsmede de daarin levende organismen.

WH2050-scenario

Het WH2050-scenario voorspelt een wereldwijde temperatuurstijging van 2 graden in 2050. Voor Nederland voorspelt het zachtere en nattere winters en drogere zomers.